24 Eylül 2012 Pazartesi

Ana Kart Nedir ? Ne işe Yarar ?

Ana Kart (Main Board)








Genel Özellikleri
Ana kart adından da anlaşılabileceği gibi bilgisayarı oluşturan diğer donanım öğelerine temel oluşturur. Ana kart fiberglastan yapılmış,üzerinde bakır yolların bulunduğu genellikle koyu yeşil veya sarı renkte bir levhadır. Ana kart üzerinde mikro işlemci,bellek,genişleme yuvaları ve diğer yardımcı devreler bulunur. Ana kartlar destekledikleri mikro işlemciye göre adlandırılırlar, örneğin 486dx-2 66 mikro işlemcisini destekleyen bir ana kart 486 main board olarak adlandırılır. Kişisel bilgisayarlar modüler olmak zorundadırlar,çünkü özel bir amaçla üretilmiş bilgisayarların aksine kişisel bilgisayarlar çok farklı alanlarda kullanılabilirler. Bir kişisel bilgisayar kullanıcısı bilgisayarında sadece kelime işlem,tablolama vb. ofis bileşenlerini kullanacaksa onun ihtiyacı olan bilgisayarda oyunlar için geliştirilen 3D (3 boyutlu) ekran kartına ihtiyacı yok demektir. Aynı şekilde çizim,bilgisayar destekli tasarım çalışmaları yapacak bir kullanıcıda alacağı bilgisayarda ana bellek miktarını yüksek tutmalıdır. Bunun gibi değişik konfigürasyonlu bilgisayarları oluşturabilmek için ana kart üzerinde slot (yarık) ve soketler (yuvalar) bulunur. Bunlar sayesinde aynı ana kart üzerine değişik özellikte kartlar (ekran,ses,tv vb.) ve farklı hızlardaki işlemciler takmak mümkün olur.
Teknik Özellikleri
Bir ana kart desteklediği işlemciler,üzerindeki önbellek miktarı,önbelleği kullanım şekli,üzerindeki entegre kartların (harddisk kontrolcüsü gibi) hızı ve desteklediği standartlar, desteklediği ram çeşitleri ve maksimum ram miktarı,üzerinde bulundurduğu slotların standartı ve sayısı, tüm bunları kontrol eden çipset gibi bir çok değişik özelliğe göre sınıflandırılırlar.
Günümüzde özellikle her bilgisayarda olması kaçınılmaz olan harddisk ve floppy disk kontrolcüsü, seri,paralel,usb çıkışları ve bunları kontrol eden çipler ana kart üzerinde olacak şekilde üretilmektedir.
Bir ana kartın özellikleri aşağıdaki kriterlere göre belirlenebilir :
Çipset :Harddisk,cache ve slotlar arası veriyollarını kontrol eden çiplerdir. Çipset ana kartın destekleyeceği cpu,saat hızı,maksimum bellek miktarı gibi temel özellikleri belirler. 



Slotlar :Ana karta takılacak ek kartlar slot adı verilen yarıklara takılır. Genişleme yuvası da denilen slotlar video,hd denetleyici,tv,radyo,ses kartı gibi ek kartların sistem veriyolu ile olan bağlantısını sağlar. Genişleme yuvalarının gelişimi sürecinde aşağıdaki standartlar oluşmuştur.
Form factor :Ana kartın boyutu ve güç girişi AT ve ATX olmak üzere iki tip olabilir. Bu aynı zamanda ana kartın monte edileceği kasa ile alakalıdır. Yine son dönemde cpu’ların aşırı ısınmaları sebebiyle daha büyük yapıda olan ve montajın kolay olduğu ATX kasalar ve ana kartlar tercih edilmektedir.
2 ANA KARTLAR
Ana kart, fiberglastan yapılmış, üzerinde bakır yolların bulunduğu, genellikle koyu yeşil renkte bir levhadır. Ana kart üzerinde, mikroişlemci, bellek, genişleme yuvaları, BIOS ve diğer yardımcı devreler yer alır. Bu yardımcı devrelere, sistem saati örnek verilebilir. Ana kart, tüm sistemin temelini oluşturmaktadır. Diğer kartlar (I/O kartı, grafik kartı, vb.) ana kart üzerindeki genişleme yuvalarına takılırlar. Tüm kartların kendi üzerine takılmasından dolayı da ana kart olarak adlandırılır.“All in one” olarak adlandırılan bazı ana kartlar, kontrol kartı ve grafik kartını da kendi üzerinde taşımaktadır.
Ana kartlar destekledikleri mikroişlemci türlerine bağlı olarak adlandırılırlar. örneğin 486 DX2-66 mikroişlemcisini destekleyen bir ana kartı, 486 DX-66 ana kart diye adlandırabiliriz.
Ayrıca ana kartlar, üzerlerinde bulunan genişleme yuvalarına bağlı olarak adlandırılırlar. örneğin, VL-BUS (Vesa Local Bus / Vesa Yerel Veriyolu), ISA (Industry Standart Architecture / endüstri standardı mimarisi), gibi veriyollarının bulunduğu genişleme yuvasına sahip olan ana kartlar, VL BUS ana kart, ISA ana kart olarak adlandırılır
Ana kartlar boyut olarak hergün biraz daha küçülmektedir. Eskiden 30×35 cm. boyutundaki bir ana kartın yaptığı işi, bugün 15×20 cm. boyutundaki bir ana kart, yüzlerce kat daha hızlı yapabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder